Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Επιστολή Συντονιστικού προς Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Οικονομικών και Υγείας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  
 
Αριθ.πρωτ. 133                                                             Ημερ.: 17-04-2015
 
ΠΡΟΣ : - ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  κ. Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
              -ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. Π. ΚΑΜΜΕΝΟ
             
ΚΟΙΝ :  -ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ
 
ΘΕΜΑ : Παρακρατήσεις από Συντάξιμες Αποδοχές Αποστράτων Στελεχών Ε.Δ.
 
 1.   Σύμφωνα με το άρθρο αρθ.11 του νόμου 3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του αρθ.2 του Ν.4002/11, παρακρατείται από το σύνολο των αποστράτων ένα ποσό υπέρ Ε.Α.Σ. (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Το ποσό της συγκεκριμένης παρακράτησης υπολογίζεται επί του ακαθαρίστου (μεικτού) ποσού των συνταξίμων αποδοχών για ποσά καταβαλλόμενων συντάξεων άνω των 1,400 €,), ήτοι σε ποσοστό της σύνταξης πριν αυτή μειωθεί από τις λοιπές κρατήσεις-εισφορές-μειώσεις των νόμων 4002/11, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012, 3986/2011.
 2.   Από τη συγκεκριμένη «πολιτική» του ΓΛΚ όλοι οι συνταξιούχοι και δη οι στρατιωτικοί που έχουν υποστεί και επιπρόσθετες μειώσεις, υφίστανται παρατύπως ζημία που κυμαίνεται από 40 €/μήνα και μπορεί να υπερβαίνει τα 100€/μήνα. 
 3.   Την ίδια πρακτική ακολουθεί το ΓΛΚ και όσον αφορά στον υπολογισμό της κράτησης υπέρ Υγειονομικής Περίθαλψης (4% από το πρώτο ευρώ), και μάλιστα ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2013 υπολόγιζε και παρακρατούσε τα σχετικά ποσά από το ποσό της σύνταξης όπως αυτό διαμορφώνονταν μετά τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων, από τον Οκτώβριο 2013 και εντεύθεν  τα σχετικά ποσά υπολογίζονται και παρακρατούνται όπως ακριβώς αναλύθηκε παραπάνω για την κράτηση ΕΑΣ, δηλαδή στο ποσό των συνολικών συντάξιμων αποδοχών πριν τις περικοπές. 
 4.   Για το θέμα της κράτησης για την Υγειονομική περίθαλψη, έχει εκδώσει και σχετικό πόρισμα ο «Συνήγορος του Πολίτη» που  υπογραμμίζει ότι ” ο τρόπος υπολογισμού της κράτησης 4% υπέρ του κλάδου ασθένειας όπως εφαρμόζεται σήμερα (χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις) είναι εσφαλμένος, νομικά αβάσιμος και θα πρέπει να επανεξεταστεί”. Απέστειλε , μάλιστα,  το πόρισμα αυτό, στο υπουργείο Εργασίας χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αρχικώς επέβαλε την εισφορά επί του μειωμένου ποσού της σύνταξης, ευθυγραμμίστηκε με την πρακτική του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δηλαδή να επιβάλλουν την εισφορά στις συντάξεις με έτος βάσης το 2009.
 5.   Σύμφωνα λοιπόν με την τεκμηρίωση του πορίσματος (που ουσιαστικά η επιχειρηματολογία είναι κοινή και αφορά και στην μείωση για την 1η ΕΑΣ) :
-Οι διαδοχικές μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 3896/2011, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κρατήσεις επί των συντάξεων αλλά μειώσεις, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο κείμενο των παραπάνω διατάξεων.
-Οι μειώσεις αυτές (οι οποίες δεν προβλέπονται για περιορισμένη χρονική διάρκεια και κατά συνέπεια είναι μόνιμες), στην ουσία αποτελούν αρνητικές αυξήσεις και ως τέτοιες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Όπως λοιπόν οι αυξήσεις συμπεριλαμβάνονται (προστιθέμενες) στο μεικτό / ακαθάριστο ποσό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα πρέπει και οι μειώσεις, ως αρνητικές αυξήσεις να συμπεριληφθούν (αφαιρούμενες) από το ποσό αυτό. Με αυτόν τον τρόπο είναι σωστό να γίνεται ο υπολογισμός των μεικτών αποδοχών της σύνταξης και σε αυτό το τελικό ποσό οφείλει να γίνεται η κράτηση του 4%.
 6.   Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως, αφού επανεξετασθεί το θέμα του υπολογισμού  των παρακρατήσεων υπέρ της Ε.Α.Σ. ν.3865/10 και Υγειονομικής Περιθάλψεως, προχωρήσετε στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, αποκατάστασης της υφιστάμενης αδικίας.
 
 
           Για την ακρίβεια
             Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού 
      
             Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Σ.Περβαινάς –Πρόεδρος της ΕΑΑΝ
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται