Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ - Όλες οι απαντήσεις περί αναδρομικών

Μετά και το πρόσφατο πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας γεννήθηκαν συγκρατημένες ελπίδες για πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ, που παρά την παρέλευση 3 ετών η παρούσα συγκυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει βρίσκοντας κάθε λίγο και λιγάκι και διαφορετικές δικαιολογίες αλλά και πολλά δικαιολογημένα ερωτηματικά. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις...
Ερώτηση 1η: Άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για τα αναδρομικά των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά τη νέα απόφαση από το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ας δούμε τι ακριβώς αφορά.
Απάντηση 1η: Επειδή η Ελλάδα δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο προκειμένου να κρίνει ένα νόμο αντισυνταγματικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Άρειος Πάγος έχουν αναλάβει να εκδίδουν αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων των ψηφισθέντων από τη Βουλή νόμων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις. Έτσι το ΣτΕ απεφάνθη ότι λόγω αντισυνταγματικότητας των περιπτώσεων 31, 32, 33 και 37, της υποπαραγράφου Γ1, της παραγράφου Γ, του Ν.4093/2012, πρέπει οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στο επίπεδο του Ιουλίου 2012.
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αναφέρεται στις μειώσεις των συντάξεων της περίπτωσης 1, της υποπαραγράφου ΙΑ.5, της παραγράφου ΙΑ, σύμφωνα με την οποία μειώθηκαν από 1.1.2013 οι μηνιαίες συντάξεις ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ από οποιανδήποτε πηγή και για οποιανδήποτε αιτία, σε ποσοστά από 5 έως και 20%. Γίνεται αυτή η διευκρίνιση γιατί πολλοί νομίζουν ότι με βάση αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ θα επανέλθουν οι συντάξεις στο επίπεδο του 2012. Λάθος, οι μισθοί θα επανέλθουν και όχι οι συντάξεις αφού στον ίδιο νόμο υπάρχει και άλλη μείωση συντάξεων που δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική με αυτές τις αποφάσεις.
Ερώτηση 2η: Αυτή η νέα απόφαση δίνει προθεσμία υλοποίησης 8 μήνες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;............. Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται