Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μετά και την πρόσφατη εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας (Αρ.πρωτ: Φ.80000/οικ.12151/274/19-3-2018), με την οποία  παρέχονται οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 20 του ν.4387/2016 για την απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος, θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε το τοπίο σχετικά με την απασχόληση, υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων.
Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ως προς την εφαρμογή του νόμου και πριν την ανάληψη εργασίας από συνταξιούχο, θα πρέπει να μελετάται με προσοχή η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ καλό είναι για την έναρξη και την παρακολούθηση της δραστηριότητάς του, να απευθύνεται σε έγκυρο και υπεύθυνο λογιστή-φοροτεχνικό, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
          
1.         Ποιους καταλαμβάνουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016 που αφορά απασχολούμενους - εργαζόμενους συνταξιούχους και τις επιπτώσεις στη σύνταξή τους;
            Καταλαμβάνουν τους συνταξιούχους  λόγω γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του ανωτέρω νόμου (13/5/2016) και προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ.
2.         Ποιους δεν καταλαμβάνουν οι ανωτέρω διατάξεις του απασχολούμενου συνταξιούχου;
Όσους αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ακόμη και αν αποκτούν εισόδημα.
Όσους αναλαμβάνουν............. Διαβάστε περισσότερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται