Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόωρες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις


Σε έκτακτες κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας από τις αρχές έως και τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι αυξημένες ανάγκες αλλά και ο όγκος εργασιών της κεντρικής κυβέρνησης κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα έχουν αποτέλεσμα να... μετατίθενται για νωρίτερα, από ό,τι αρχικά προβλέπονταν, ο χρόνος διεξαγωγής των κρίσεων τόσο στο στράτευμα όσο και στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό. Στο πλαίσιο αυτό αντί οι κρίσεις των αξιωματικών να πραγματοποιηθούν Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2014, θα επισπευτούν και θα γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο και το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης μελετάται η υπογραφή σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία θα αφορά στις παραπάνω ενέργειες. Ήδη να σημειώσουμε, πάντως, πως για το θέμα παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα, εξαιτίας κυρίως των διαρροών που υπάρχουν και αφορούν σε ευρείες αλλαγές στην κορυφή της ηγεσίας τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ιδιαίτερα μάλιστα στον χώρο του στρατεύματος όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν και παραμένουν ανοιχτά, καθώς θεωρείται ότι τουλάχιστον ένας με δύο από τους υπάρχοντες αρχηγούς ενδέχεται να οδηγηθούν σε αποστρατεία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η δρομολόγηση ακόμη πιο ρηξικέλευθων αλλαγών, οι οποίες άλλωστε ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων.

Καταλυτικός παράγοντας

Βασικά καταλυτικό παράγοντα για την υλοποίηση των παραπάνω αλλαγών εκτιμάται ότι θα παίξει η αποχώρηση ή μη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου. Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Κωσταράκο να αποχωρεί από τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνοντας σημαντικό πόστο εκπροσώπησης της χώρα μας στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο ωστόσο που κατά τις τελευταίες ημέρες δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ως εκ τούτου όλες οι πιθανότητες αναφορικά με την παραμονή του κ. Κωσταράκου στη θέση του είναι ανοιχτές και άμεσα εξαρτημένες από το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επιδιώξει να «φρεσκάρει» τα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας. Μία από τις βασικές προτεραιότητες εξάλλου του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα και από τις κατά καιρούς δηλώσεις και ομιλίες του, είναι η ταχεία ανάκαμψη του ηθικού αλλά και της αυτοπεποίθησης του στρατεύματος, διαδικασία που όπως εκτιμάται εκτός από τη λήψη αντικειμενικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση θα συνοδεύεται και από κινήσεις σε επίπεδο συμβολισμού. Πέρα από τον Α/ΓΕΕΘΑ, πάντως, εξαιρετικά ρευστές είναι οι εξελίξεις και για τους υπόλοιπους τρεις αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Αποστρατεία

Ο πιο «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα των σχετικών εξελίξεων εκτιμάται πως θα είναι ο νυν αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, τόσο λόγω της «χλιαρότητας» που του καταλογίζουν κύκλοι του Πενταγώνου στην προώθηση των πολιτικών του υπουργείου όσο και γιατί θεωρείται πως η αποστρατεία του θα διευκολύνει το ξεμπλοκάρισμα της σχετικής επετηρίδας στην Πολεμική Αεροπορία. Ρευστές είναι επίσης και οι εξελίξεις και στην κορυφή της πυραμίδας στον Στρατό Ξηράς. Παρά το γεγονός ότι ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος τοποθετήθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες στο συγκεκριμένο θώκο, εντούτοις οι εκπλήξεις δεν θα πρέπει να αποκλείονται δεδομένων των αλλαγών που επιδιώκει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στο στράτευμα. Αλλαγές που ενδέχεται να συνοδευτούν και με την κλήση νέων προσώπων προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Εκεί που επί του παρόντος τα πράγματα εμφανίζονται κάπως πιο σταθερά είναι στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Έχοντας σημαντικά ερείσματα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε άλλους πολιτικούς κύκλους ο Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης «παίζει» από το να παραμείνει στη θέση του έως και να είναι ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ στο ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Κωσταράκου. Το γεγονός, πάντως, ότι οι σχέσεις του κ. Αποστολάκη με την υπάρχουσα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου χαρακτηρίζονται στην καλύτερη περίπτωση «ουδέτερες» αφήνει ανοιχτή μια μικρή «χαραμάδα» ώστε τα πράγματα να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν ίσως που και ο ίδιος περιμένει.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 21/09/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται