Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ


Το παρασκήνιο της πρότασης Αβραμόπουλου για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας
Η «σύγκρουση» με Στουρνάρα και οι σταθερές θέσεις του ΥΠΕΘΑ για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Για πολιτικούς, διπλωματικούς και επιχειρησιακούς λόγους, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμά ότι οι τρεις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) πρέπει να παραμείνουν υπό... τον ευρύτερο έλεγχο του κράτους και με το σκεπτικό αυτό πραγματοποίησε τη γνωστή πλέον «εισήγησή» του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά περί ειδικού νόμου, βάσει του οποίου θα επιτραπεί στο ΥΠΕΘΑ να αγοράσει τις εταιρείες αυτές. Η πρόταση Αβραμόπουλου, την οποία φαίνεται να ασπάζεται και η κυβέρνηση, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και αντίθεση μι τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για σύγκρουση Αβραμόπουλου – Στουρνάρα, θέλοντας να «ελαφρύνει» το κλίμα, στενότατος συνεργάτης του ΥΠΕΘΑ επισήμανε προς την εφημερίδα μας ότι «το ενδιαφέρον του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι δεδομένο. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί κάτι: Δεν επρόκειτο περί «επιστολής» προς τον πρωθυπουργό, αλλά περί ενός «υπηρεσιακού σημειώματος»... Είναι γνωστό άλλωστε ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική... Δεν υπάρχει κόντρα των δύο υπουργών».

ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ. Ως γνωστόν, συμφωνά με αυτό το «υπηρεσιακό σημείωμα», ο κ. Αβραμόπουλος δέχεται (σ.σ.: εφημερίδα «Real News», 15/9/2013) την εν λειτουργία εκκαθάριση των επιχειρήσεων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προτείνοντας όμως την άμεση και με νόμο αγορά των τριών αυτών εταιρειών. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μάλιστα, εκτός του προαναφερθέντος «σημειώματος» προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός έχει κάνει αισθητή τη θέση του για την αμυντική βιομηχανία τρεις ακόμα φορές. Στις 6 του μηνός, και μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.E., με δήλωση του ο κ. Αβραμόπουλος έχει επισημάνει μεταξύ άλλων ότι έφερε το θέμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε επίπεδο Ε.Ε. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και να υπογραμμίσω, να επισημάνω την ανάγκη διατήρησης της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είχε τονίσει τότε χαρακτηριστικά. Στις 9 του ίδιου μηνός ο ΥΠΕΘA υπογράμμισε τα εξής: «Για την εκπόνηση και την υλοποίηση των κοινών πολιτικών στον τομέα της άμυνας και της ασφαλείας, είναι όσο ποτέ αναγκαίο να δημιουργήσουμε κοινές ευρωπαϊκές υποδομές και βεβαίως να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του υπογράφοντος για τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε: «Το υπουργείο έχει καταθέσει τις απόψεις του και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες».

ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ». Τέλος, την ίδια ημέρα, ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στη διάρκεια της τελετής παραδόσεως της Πολεμικής Σημαίας του «Ιερού Λόχου», έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων του σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλω εξ ονόματος της ελληνικής Πολιτείας να σας διαβεβαιώσω ότι, σε πείσμα των πιέσεων που μας ασκούνται από τη δημοσιονομική συγκυρία, όλοι μαζί, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, θα αμυνθούμε, ώστε να μην υπάρξει τίποτα περαιτέρω που θα επιβαρύνει τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σήμερα ασκείτε τα καθήκοντά σας...».

Η «σπόντα» ήταν ευθεία και ο αποδέκτης της, γνωστός. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέστη στη σύσκεψη στο ΥΠ.ΟΙΚ., υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, επικαλούμενος «φόρτο εργασίας». Αντ΄ αυτού, το ΥΠΕΘΑ εκπροσώπησε η αρμοδία ΑΝΥΠΕΘΑ, Φώφη Γεννηματά. Συμφωνά πάντα με τη «Real News», ο κ. Στουρνάρας απέστειλε την απάντηση της ελληνικής κυβερνήσεως στο e-mail της τρόικας χωρίς να λάβει υπόψη του την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου. Για τον λόγο αυτό, πάντα κατά το δημοσίευμα, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο του που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «συμμάχους της τρόικας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεν είναι άσχετη και η δήλωση που έκανε (Onalert.gr. 16/9/2013) ο πρόεδρος των ΕΑΣ, Γιάννης Δεμίρης, απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν. και συγγενής κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στο επιτελείο του Γ. Στουρνάρα: «Είναι Έλληνες αυτοί;».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 21/09/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται