Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΣτΕ: Συνεδρίασε για την μη συμμόρφωση του ΥΠΟΙΚ στην απόφαση για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη τυπικά η συζήτηση στην επιτροπή συμμόρφωσης του ανωτάτου δικαστηρίου για το αν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε στις δικαστές αποφάσεις για τις περικοπές στα μισθολόγια των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας

Προθεσμία έως την 15 Ιανουαρίου προκειμένου να... κατατεθούν υπομνήματα, έδωσε η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει εάν η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε ή όχι στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ.

Κι αυτό γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερα πρακτικά (10-13/2014) τα οποία έθεταν προθεσμία δύο μηνών, που στη συνέχεια παρατάθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς την τελεσίδική και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν σήμερα ασαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους δικαστές.

Οι εκπρόσωποι των στελεχών ΕΔ-ΣΑ τάχθηκαν με τις θέσεις των επίμαχων τεσσάρων πρακτικών της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Εκτός του προέδρου του ΣτΕ, κ. Ρίζου, τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια της υπόθεσης), ενώ στην σημερινή διάσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης στα επίμαχα τέσσερα πρακτικά του περασμένου Σεπτεμβρίου υπογράμμιζε, μεταξύ των άλλων, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο  διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ στο προς της 1 Αυγούστου 2012 καθεστώς, δεν συνιστά νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν τα πρακτικά ότι σε περίπτωση διαμόρφωσης νέου μισθολογίου, οι αποδοχές των στρατιωτικών και των υπαλλήλων των Σωμάτων δεν μπορεί να είναι κατώτερες εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012, με τον οποίο μειώθηκαν οι αποδοχές τους. Και αν γίνει κάτι τέτοιο τότε «ισοδυναμεί με παραβίαση του δεδικασμένου», προσέθεταν οι δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα  ότι οι περικοπές των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.
(staratalogia.blogspot)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται