Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Στελέχη ΕΔ: Σύνταξη από το Δημόσιο (και όχι από το ΙΚΑ)

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥΣ
Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε οι στρατιωτικοί που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 να ασφαλίζονται ως προς... τη σύνταξή τους στο Δημόσιο, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη, και όχι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ζητάει με έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Επισημαίνει πως αυτό πρέπει να γίνει για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης μεταξύ των στρατιωτικών, αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα συνταξιοδότησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 12 Μαρτίου 2015, και πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως γίνεται μία συστηματική προσπάθεια με στόχο να αρθεί αυτή η αδικία, αλλά και να αντιμετωπιστούν πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι πως οι διατάξεις του Άρθρου 2 του Νόμου 3865/2010, που καθορίζει ότι οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1-1-2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μεταξύ των οποίων και οι στρατιωτικοί (οι πρώτοι που ασφαλίστηκαν ως προς τη σύνταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είναι αυτοί που εισήχθησαν στις σχολές υπαξιωματικών το 2011 και αποφοίτησαν το 2013) δεν είναι ορθό μέτρο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κι αυτό γιατί εντοπίζονται πολλά προβλήματα, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος τους, όπως: δεν υπάρχει στο ΙΚΑ αντίστοιχος Κωδικός Πακέτου Κράτησης για τους στρατιωτικούς (η απόδοση των εισφορών στο εν λόγω Ταμείο γίνεται από τους φορείς των Γενικών Επιτελείων με διάφορες άτυπες μεθοδολογίες), δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι ειδικότητες για τους στρατιωτικούς, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρά μόνο του ναρκαλιευτή και του πυροτεχνουργού, σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, και οι στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους εναλλάσσουν τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ασφαλιστική τους παρακολούθηση.

«Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι για την ασφάλιση, ως προς τη σύνταξη, στο Δημόσιο, ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών σε μονάδες εκστρατείας ή ο χρόνος όπου αυτοί (στρατιωτικοί) τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, αλεξιπτωτιστή κ.λπ. λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ως προς τη σύνταξη (υπό προϋποθέσεις). Παρόμοιο καθεστώς στο ΙΚΑ δεν υφίσταται» αναφέρεται στο έγγραφο. Επίσης, το στρατιωτικό προσωπικό, πέραν των βασικών καθηκόντων του, καλείται να συμμετέχει και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό εργασιακό άγχος, σοβαρούς κινδύνους, απαιτούν εργασία κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες κ.λπ. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να καλυφθούν από το συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει το ΙΚΑ.

«Όλα τα ανωτέρω, και πολλά άλλα ακόμη, δυσχεραίνουν καθημερινώς την ασφαλιστική κάλυψη (ως προς τη σύνταξη) του στρατιωτικού προσωπικού που κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την 1-1-2011, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, και, ως εκ τούτου, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, κρίνεται σκόπιμη η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους σας (σ.σ.: εννοώντας το Υπουργείο Οικονομικών)», καταλήγει το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΡΜ 27/03/2015 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται