Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Συνεχίζεται το «μαρτύριο» των Μετοχικών Ταμείων ΕΔ

Με διακλαδική επιτροπή στη μάχη με το μνημόνιο
Σε μία επιτροπή πέφτει, τελικά, το βάρος της μάχης με τα μνημόνια, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την απεμπλοκή των Μετοχικών Ταμείων.

Πρόκειται για... τη διακλαδική επιτροπή για την άμεση απεμπλοκή των Μετοχικών Ταμείων από τις διατάξεις του ν.4254/2014, που στόχο έχει να απαγκιστρώσει τα Ταμεία από τον μνημονιακό νόμο που κάτω από τον τίτλο «μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τα είχε βάλει «στο μάτι» αφαιρώντας τους πόρους. Επίσης, προέβλεπε πως τα ΜΤ, καθώς και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), θα μπουν ουσιαστικά κάτω από τις διαταγές της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), στην οποία θα υποβάλλουν κάθε χρόνο, υποχρεωτικά, αναλογιστική μελέτη και οικονομικές καταστάσεις για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους, με στόχο οι αυξομειώσεις στις παροχές να διενεργούνται με απόφαση του ΔΣ μόνο μετά την έγκριση της Αρχής. Κάτι που αν γενικώς μοιάζει σωστό, σύμφωνα με όσα λένε αρκετοί στρατιωτικοί που γνωρίζουν το θέμα, είχε ως απώτερο στόχο τη συνεχή μείωση των παροχών και την απορρόφηση των Ταμείων από το υπουργείο Εργασίας που θα τα ρίξει στο ΕΤΕΑ. Σημειώνεται, δε, πως οι ίδιες πηγές μιλώντας στο «ΜΑΡΣ» κάνουν λόγο για απώλεια, από τον εν λόγω νόμο, 12% στα έσοδα «κοινωνικών πόρων - τελών/δικαιωμάτων - ενσήμων».

Αν και πολλοί πίστευαν πως το ΥΠΕΘΑ θα «έσκιζε» με ένα άρθρο στη Βουλή τον εν λόγω νόμο και στη συνέχεια θα διερευνούσε τα μελλοντικά βήματα, ωστόσο προχώρησε στη συγκρότηση διακλαδικής επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των Γενικών Επιτελείων και των οικείων Μετοχικών Ταμείων, υπό την εποπτεία της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, που πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον Μάιο. Εκτός βέβαια και αν μπουν νέα εμπόδια από τα συναρμόδια υπουργεία, οπότε το μαρτύριο των ΜΤ θα συνεχιστεί, όπως και η καταβολή εισφοράς υπέρ της ΕΑΑ, στην οποία υποχρεούνται τα ΜΤ!

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18/04/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται