Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ολόκληρο το πόρισμα ''φωτιά'' της Επιτροπής Σοφών για τις συντάξεις

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης εισηγείται η Επιτροπή Σοφών. Χωρίς να προχωρά σε εξειδίκευση των μεγεθών προτείνει ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων.
Με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί αυτό: η πρώτη είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η δεύτερη είναι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και η τρίτη είναι η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.
Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.
Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε............ Περισσότερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται