Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Βάζουν... ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα!

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει χρήματα (και) μέσω των αυτοκινήτων μας για να αυξηθούν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, να ησυχάσουν και οι δανειστές μας

Πρόκειται για σενάρια τα οποία είχαν αρχίσει να εξυφαίνονται ήδη από το 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών είχε πέσει η σχετική ιδέα για την εφαρμογή της από τη χρονιά που... ήδη διανύουμε, αλλά «πάγωσε» και έμεινε στο συρτάρι προκειμένου να ανασυρθεί από εκεί όταν θα χρειαζόταν.

Ποιο είναι το νέο σχέδιο; Όλα ξεκινούν -και εκεί καταλήγουν, πάντα- στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όλα γίνονται με φόντο την Αξιολόγηση. Η επικείμενη συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει και νέα φορολογικά μέτρα για να αυξηθούν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τουλάχιστον κατά 1,8-2 δισ. ευρώ, τη διετία 2016-2017. Εκεί, λοιπόν, εντάσσεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Πόσο σίγουρο είναι ότι θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ηγεσία του φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτές τις αλλαγές, «προκειμένου να μαζευτεί η “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού» – όπερ, να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι πρόκειται να αλλάξει ριζικά το καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων, τόσο για την απόκτησή του, όσο και για τη χρήση του. Το σχέδιο περιλαμβάνει πραγματικά ριζικές ανατροπές, έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις στην απόκτηση να υπολογίζονται, πλέον, βάσει των εμπορικών αξιών και όχι του κυβισμού. Αντίστοιχα, οι επιβαρύνσεις στην κατοχή και τη χρήση να συνδέονται με τον χρόνο κυκλοφορίας και την κατανάλωση των καυσίμων – δηλαδή, θα είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνουν τα οχήματα. Με λίγα λόγια, «τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο».

Αναλυτικά, για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας -αν, τελικά, ισχύσει αυτό το σύστημα- έχουν ως πλάνο να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα: θα καθιερωθούν δύο κατηγορίες τελών κυκλοφορίας,......... Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται