Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Νέο πλαίσιο για οφειλές σε Εφορία και ΔΕΗ

Καρότο και μαστίγιο... την 1η Ιουλίου από τη ΔΕΗ και την Eφορία, αντίστοιχα, για τους οφειλέτες.  Το... καρότο το προσφέρει η ΔΕΗ, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή θέτει σε ισχύ την έκπτωση 15% στα τιμολόγια ρεύματος για καταναλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τότε και εφεξής. 

Προϋπόθεση είναι οι πελάτες της να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους (έως και την ημερομηνία λήξης).

Το... μαστίγιο έρχεται από το Δημόσιο καθώς την 1η Ιουλίου γίνεται αυστηρότερη η ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι φορολογούμενοι για να μην την χάσουν θα πρέπει να εξοφλούν ή να εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων τις νέες οφειλές τους όπως τον φ΄ροο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τη ΔΕΗ οι καταναλωτές, σύμφωνα με το Έθνος, για να κερδίσουν την έκπτωση του 15% από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς τους.

Συνεπώς η αρχή πρέπει να γίνει για εκείνους που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις του Ιουλίου.

Σε σχέση με την εφορία από την ερχόμενη Παρασκευή οι δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι για να μην τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων είναι δύο:

- Είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους.

- Είτε να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιο έκτακτο φόρο.

Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν χάνεται όμως οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση».

Για παράδειγμα αν κάποιος φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβάλει ή να ρυθμίσει την πρώτη δόση μέχρι τέλος Ιουλίου.

Αν δεν το κάνει και περάσουν πάνω από 15 ημέρες θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων στις 16 Αυγούστου.

Επίσης εάν πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και φανεί ασυνεπής τότε θα χάσει τις 100 δόσεις στις 16 Οκτωβρίου.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο των 15 ημερών ισχύει μέχρι το τέλος 2017 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 η ρύθμιση θα χάνεται ακόμη και αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή έστω και για μια ημέρα!

ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται