Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τελετή Εορτασμού 90 Χρόνων Λειτουργίας ΣΤΕΑΜΧ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(1926-2016)
 
                                                    
                                                          Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ
 
17:45  : Πέρας Άφιξης Προσκεκλημένων
17:50  :Άφιξη Επισήμων
17:55  : Άφιξη  Πολιτικής Ηγεσίας
18:00  : Έναρξη Τελετής
18:02   :Δοξολογία
18:10   :Ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Σχολής
18:15   :Χαιρετισμός Πολιτικής Ηγεσίας
18:25   :Προσφώνηση Πρυτάνεως ΕΜΠ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια 
18:35   :Προσφώνηση Ακαδημαϊκού κ. Αντωνίου Κουνάδη, εκ Μέρους των Διατελεσάντων Καθηγητών ΣΤΕΑΜΧ 
18:45   :Προσφώνηση του Αντιπρύτανη του ΕΜΠ, Καθηγητή κ. Σαπουντζάκη Ευάγγελου, εκ Μέρους των εν Ενεργεία Καθηγητών της ΣΤΕΑΜΧ
18:55   :Προσφώνηση Προέδρου Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΜΧ (Σ.Α.Α.Μ), εκ Μέρους των εν Αποστρατεία Αξκών ΜΧ
19:05   :Ανάπτυξη Ιστορικού της ΣΤΕΑΜΧ και Προβολή Φωτογραφικού Υλικού
19:20   :Επίδοση Αναμνηστικών
19:25   :Πέρας Τελετής
19:30   :Μικρή Δεξίωση
 
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΗΣ
 
Το έτος 1925, ιδρύθηκε το Σχολείο Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΦΕΚ 247 Α, 11 Σεπ 1925), το οποίο με το από 6 Φεβ 1926 Νομοθετικό Διάταγμα, υπήχθη  στη Σχολή Εφαρμογής του Όπλου του Μηχανικού, αρχικά ως Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης και ακολούθως, σε εφαρμογή του Νόμου 48238/23 Ιουλ 1930, ως Τμήμα Τεχνικής Εκπαίδευσης της Σχολής Μηχανικού, με διετή διάρκεια  εκπαίδευσης. 
                 
  Με το Νόμο 1394/1983 η Σχολή μετονομάστηκε σε ΣΤΕΑΜΧ και περιελήφθη στις  Στρατιωτικές Σχολές Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης, με αποστολή, «την παροχή ανώτατης επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης στους Αξιωματικούς Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, καθώς και σε τεχνικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να καταστούν ικανοί να συντάσσουν μελέτες και να επιβλέπουν την κατασκευή και συντήρηση των στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων».  Με το Ν.3648/2008 (ΦΕΚ 38 Α’) η διάρκεια φοίτησης στη ΣΤΕΑΜΧ επεκτάθηκε και καθορίσθηκε σε 5 εξάμηνα.  
 
 Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής παραδοσιακά αποτελείται από καταξιωμένους καθηγητές της ανώτατης βαθμίδας του εκπαιδευτικού συστήματος της Χώρας μας, πολλοί εξ αυτών παγκοσμίου κύρους και ακτινοβολίας, στους οποίους οφείλουμε την απόδοση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά τους.
 
ΕΡΓΟ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ
 
Η διαχρονική προσφορά της ΣΤΕΑΜΧ προς την Πατρίδα είναι ανεκτίμητη, καθόσον αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, φυτώριο του τεχνικού δυναμικού του Στρατού Ξηράς και από το 1975 και του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι σήμερα, έχουν αποφοιτήσει συνολικά 1.055 Αξιωματικοί.
 
Κατά κοινή παραδοχή, σε όλα τα προσκλητήρια του Έθνους, οι απόφοιτοι της ΣΤΕΑΜΧ, με την τεχνική τους κατάρτιση, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη της νίκης των ελληνικών όπλων. Η οχύρωση της Χώρας, το τιτάνιο έργο των ΜΟΜΑ κατά την περίοδο της ανασυγκροτήσεως, τα έργα κοινωνικής προσφοράς προς τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και όλη η υφιστάμενη υποδομή και οι εγκαταστάσεις του Στρατού ανά την Επικράτεια, αποτελούν πεδία δράσης ανεξίτηλα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων και τίτλους τιμής για τη Σχολή, το Όπλο του Μηχανικού και τον Ελληνικό Στρατό γενικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται