Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Συνταξιούχοι (απόστρατοι): Αυτές είναι οι 3 «παγίδες» της φορολογικής δήλωσης. Τι ισχύει με τεκμήρια διαβίωσης και αναδρομικά

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για να αποφύγουν παγίδες άδικης φορολόγησης που κρύβονται πίσω από τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τα σημεία αυτά αφορούν στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για όσους συνταξιούχους έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, στον τρόπο δήλωσης τυχόν αναδρομικών που έλαβαν για παρελθόντα έτη και στον τρόπο δήλωσης και φορολόγησης των επιστροφών της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, που έλαβαν πολλοί εξ' αυτών με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2017.

Ειδικότερα:

1) Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2017 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1952, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν κ.λπ.,σύμφωνα με την περίπτωση ζ του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Έτσι, σε περίπτωση που το δηλούμενο εισόδημα κάθε συνταξιούχου άνω των 65 ετών είναι κατά πολύ χαμηλότερο του τεκμαρτού, το οποίο προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται επί μειωμένου κατά 30% τεκμαρτού εισοδήματος. Επιπλέον, σε περίπτωση που το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2,2%-10%, οπότε εάν μετά τη μείωσή του κατά 30% υποχωρήσει κάτω από τις 12.000 ευρώ, ο συνταξιούχος γλιτώνει από την επιβολή της εισφοράς. Τέλος σε περίπτωση που ο συνταξιούχος άνω των 65 ετών κατέχει αυτοκίνητα ή και σκάφη αναψυχής που υπόκεινται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αν δηλαδή κατέχει ένα ή περισσότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών ή και ένα ή περισσότερα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, τότε ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογιστεί επί των μειωμένων κατά 30% ποσών τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και τα σκάφη του.

Προκειμένου τα τεκμήρια διαβίωσης να μειωθούν κατά 30%, κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει................ Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται