Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Οργάνωση και Οδηγίες Διεξ. Εκλογών 23ης Φεβρουαρίου 2020

 ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ Γραμματεία

ΘΕΜΑ: Οργάνωση και Οδηγίες Διεξαγωγής Εκλογών 23ης Φεβ. 2020

1.    Σε εκτέλεση των παραπάνω (α) έως και (η) σχετικών, προκηρύχθηκαν με το (θ) όμοιο εκλογές για την ανάδειξη Μελών του νέου ΔΣ της ΕΑΑΣ την 23η Φεβρουαρίου 2020. 
    1. Με το (θ) επίσης σχετικό, ζητήθηκε η υποβολή:
α.  Υποψηφιοτήτων για την κατάρτιση του ενιαίου ψηφοδελτίου.
β.  Δηλώσεων συμμετοχής για τη συγκρότηση της πενταμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΕ) και των πενήντα εννέα (59) Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών (ισαρίθμων με τα Εκλογικά Τμήματα) .
3.    Τα μέλη της ΕΑΑΣ ψηφίζουν στο Εκλογικό Τμήμα (ΕΤ) του Παραρτήματος που ανήκουν, βάσει εκλογικών καταλόγων. Σε περίπτωση που μερικά μέλη διαμένουν σε νομούς, που δεν υπάρχουν Παραρτήματα ΕΑΑΣ ή την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται μακριά του τόπου διαμονής τους, ψηφίζουν στο πλησιέστερο ΕΤ της επιθυμίας τους, αφού υπογράψουν την προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα τους προμηθεύσει η Εφορευτική Επιτροπή.
4.    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα τακτικά και προαιρετικά μέλη, που έχουν δελτίο ταυτότητας μέλους της ΕΑΑΣ, είναι εγγεγραμμένα στην Ένωση προ της ημερομηνίας προκηρύξεως των εκλογών και είναι καταχωρημένα στον Γενικό Εκλογικό Κατάλογο. Τα Μέλη που ανήκουν στα Κεντρικά της ΕΑΑΣ και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν να ψηφίσουν σε Εκλογικό Τμήμα της πόλεώς τους, διαφορετικό από εκείνο που είναι εγγεγραμμένοι. Από την τελευταία διάταξη εξαιρούνται μόνο τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, τα οποία δύνανται να ψηφίσουν στο ΕΤ που έχουν διορισθεί.
5.   Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών θα έχει τριετή θητεία, µη αποκλειομένης της επανεκλογής των μελών του και θα αποτελείται από έντεκα (11) τακτικά µέλη, ως εξής:
α.         Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχονται από αποστράτους Ανωτάτους Αξιωματικούς, βαθμού Αντιστράτηγου, Υποστράτηγου ή από µέλη ορφανικών οικογενειών εκλιπόντων Στρατιωτικών αντιστοίχου βαθμού. Σε περίπτωση µη υποβολής υποψηφιοτήτων από τους παραπάνω βαθμούς, εκλέγονται αντίστοιχα οι πλειοψηφήσαντες εκ των λοιπών υποψηφίων Ταξιάρχων ή Ανώτερων Αξιωματικών ή µελών ορφανικών οικογενειών εκλιπόντων Στρατιωτικών αντιστοίχου βαθμού. Ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος εκλέγονται οι πλειοψηφήσαντες μεταξύ των υποψηφίων  για τις θέσεις αυτές.
β.         Τα επτά (7) µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχονται από αποστράτους Αξιωματικούς οιουδήποτε Όπλου ή Σώματος του Στρατού Ξηράς. Τα δύο (2) µέλη προέρχονται υποχρεωτικά, ανά ένας (1), από απόστρατους Αξιωματικούς του Δικαστικού και Οικονομικού Σώματος του Στρατού Ξηράς. Τα υπόλοιπα δύο (2) µέλη προέρχονται, από απόστρατους Αξιωματικούς της πρώην Χωροφυλακής.
6.   Οι εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, σε 59 Εκλογικά Τμήματα, δώδεκα (12) στο Λεκανοπέδιο Αττικής, τέσσερα (4) στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης και ανά ένα (1) στα λοιπά Παραρτήματα της Ενώσεως, πλην του Παραρτήματος Λευκάδας, που οργανώθηκε πρόσφατα, επειδή δεν υπάρχει χώρος για ψηφοφορία. Τα Εκλογικά Τμήματα φαίνονται στο παράρτημα «Α».
  1. Τα Παραρτήματα της ΕΑΑΣ 
α. Να οργανώσουν κατάλληλα τους χώρους ψηφοφορίας, εξασφαλίζοντας στις Εφορευτικές  Επιτροπές (ΕΕ) τα υλικά της παρ. 1. της Προσθήκης 1/Β.
β. Να παραδώσουν στις ΕΕ τον εξοπλισμό της παρ. 2, της προηγουμένης Προσθήκης, που θα παραλάβουν ταχυδρομικά από την ΕΑΑΣ, καθώς και τις οδηγίες του Παραρτήματος «Δ».
γ. Να τυπώσουν και να αναρτήσουν ευδιάκριτες πινακίδες με οδηγίες με τον αριθμό και τη σωστή θέση των σταυρών προτιμήσεως καθώς και με τις πρϋποθέσεις που καθιστούν ένα ψηφοδέλτιο ΑΚΥΡΟ.
δ. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος να είναι παρών στο Παράρτημα την ημέρα της εκλογής, και να επιλύει κάθε πρόβλημα της ΕΕ.
8.    Η εκλογή διενεργείται δι' ενιαίου ψηφοδελτίου, στο οποίο αναγράφονται χωριστά τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου και Αντιπροέδρου και χωριστά τα ονόματα των λοιπών υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
9.    Με το (ι) σχετικό επικυρώθηκε το ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο φαίνεται στο παράρτημα «Β» και οι Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες φαίνονται στο παράρτημα «Γ».Επειδή συμπληρώθηκε ικανός αριθμός υποψηφίων, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ημέρα που προκηρύχθηκαν.
10. Την όλη ευθύνη της οργάνωσης των εκλογών έχει το ΔΣ της ΕΑΑΣ και τα ΤΣ των Παραρτημάτων της, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΑΑΣ.
11. Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ), βοηθούμενη από τις 59 Εφορευτικές Επιτροπές των ισαρίθμων Εκλογικών Τμημάτων, βάσει των οδηγιών που κατάρτισε το Διοικητικό Συμβούλιο. Η επιλογή των μελών των εφορευτικών επιτροπών έχει γίνει σύμφωνα με τους Νόμους και τις Υπουργικές Αποφάσεις, που διέπουν το καθεστώς της Ενώσεως, καθώς και τις Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν εγγράφου αιτήσεως των ενδιαφερομένων και κληρώσεως, που διεξήχθη από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ).
12. Η ψηφοφορία αρχίζει την 09.00 ώρα και λήγει την 19.00 ώρα, δυναμένης να παραταθεί, εφόσον υπάρχουν ακόμα αναμένοντες να ψηφίσουν ψηφοφόροι.
13. Τα μέλη της Ενώσεως που θα προσέλθουν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το Δελτίο Ταυτότητας μέλους της Ε.Α.Α.Σ. αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
14. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Οι προτιμήσεις των εκλογέων προς τους υποψηφίους εκφράζεται με την τοποθέτηση ενός σταυρού στα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων της προτιμήσεώς τους. Οι σταυροί σημειώνονται με στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος στην αριστερή πλευρά του ψηφοδελτίου και προ του αύξοντος αριθμού του επιθυμητού ονόματος. Κάθε ψηφοφόρος έχει δυνατότητα να σημειώσει κατ’ ανώτατο όριο έξι (6) σταυρούς και συγκεκριμένα: ένα (1) σταυρό στο τμήμα του ψηφοδελτίου «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ», ένα (1) σταυρό στο τμήμα «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ» και από ένα(1) μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς στο τμήμα «ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΣ». 
15. Οι ενστάσεις, όσον αφορά τη διεξαγωγή, υποβάλλονται εγγράφως στις κατά τόπους Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες και παρέχουν στον ενδιαφερόμενο (-μένη) σχετικό έντυπο προς συμπλήρωση. Το περιεχόμενο των ενστάσεων εξετάζεται αμέσως από την Εφορευτική Επιτροπή η οποία και αποφαίνεται σχετικώς ή την προωθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Καμία ένσταση δεν μπορεί να διακόψει τη διεξαγωγή των εκλογών.
16. Ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων υποβάλλονται απευθείας στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την 19.00 ώρα της επομένης των εκλογών (24 Φεβ. 2020) και εκδικάζονται απ’ αυτήν.
17. Σύνθεση, στοιχεία επικοινωνίας και οδηγίες για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, όπως στο Παράρτημα «Γ».
18. Σύνθεση, στοιχεία επικοινωνίας και οδηγίες για τις Εφορευτικές Επιτροπές των Εκλογικών Τμημάτων, όπως στο Παράρτημα «Δ».
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται