Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Αίτηση επί Βρούτση-Σύνταξη από Κατρούγκαλο. Ούτε η διάταξη για απασχόληση συνταξιούχων εφαρμόζεται

Στα χαρτιά παραμένει ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020) για το νέο ασφαλιστικό αφού δεν εφαρμόζονται βασικές του συνταξιοδοτικές διατάξεις με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται να λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή το προηγούμενο καθεστώς!

Παρόλο που ο νόμος Βρούτση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26/2/2020 μέχρι και σήμερα, δηλαδή τρείς μήνες μετά, δεν εφαρμόζονται σε όσους υποβάλουν αιτήσεις για σύνταξη οι παρακάτω δυο βασικές του διατάξεις:

 Δεν εφαρμόζεται η διάταξη για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (έως 11.8%), θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

 Δεν εφαρμόζεται η διάταξη για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εργάζονται παρόλο που εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος. Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% (αντί 60% που ίσχυε), για όσο χρόνο απασχολούνται.

Συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση για σύνταξη με βάση το νόμο Βρούτση, παίρνει σύνταξη με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και φυσικά παρανόμως. Η αιτία έγκειται ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναπροσαρμόσει το λογισμικό στο πληροφοριακό σύστημα απονομής συντάξεων ώστε οι συντάξεις να χορηγούνται με τις διατάξεις του νέου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος,.................. Διαβάστε περισσότερα 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται