Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου της Ε.Α.Α.Σ. για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού


Σας γνωρίζουμε ότι στις 17 Οκτωβρίου 2014, ο Πρόεδρος, ο Δνων Σύμβουλος και 3 Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ., συναντήθηκαν στο Μ.Τ.Σ. με τον Πρόεδρο, Γεν. Δντή και Δντές του.
    Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήσεως της Ε.Α.Α.Σ. για αλληλογνωριμία, και ενημέρωση επί θεμάτων που απασχολούν τους αποστράτους Αξκούς και είναι αρμοδιότητας Μ.Τ.Σ.
  Η συζήτηση/ενημέρωση που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε σε άριστο πνεύμα συναδελφότητας και συνεργασίας και με πλήρη διαφάνεια. 
 
    Απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα όπως:
  • Τα μερίσματα του Μ.Τ.Σ. και του ΕΚΟΕΜΣ, αρχής γενομένης από τον Αυγ 14, φορολογούνται ΜΟΝΟΝ μία φορά, από την ΗΔΙΚΑ.
  • Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση από την εκδίκαση της αγωγής της PICAR ΑΕΕ κατά του Μ.Τ.Σ. της 1-4-14, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το θέμα παρακολουθείται στενά και αν η απόφαση είναι εις βάρος του Μ.Τ.Σ. τότε θα γίνει έφεση.
  • Η απογραφή κατέγραψε 349 θανόντες μερισματούχους, οι κληρονόμοι των οποίων χρωστούν στο ΜΤΣ περίπου 1 εκατομμύριο €. Τα χρωστούμενα θα διεκδικηθούν με κάθε ένδικο μέσον.
  • Για 1.037 άτομα που δεν έχουν απογραφεί ακόμη, ανεστάλη το Μέρισμα. Για 8 άλλα άτομα διεκόπη το Μέρισμα.
  • Αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και ΥΕΘΑ για την υλοποίηση του Ν. 4256/2014, ώστε 5% επί των προστίμων για παραβάσεις ΚΟΚ να περιέρχεται ως πόρος του Μ.Τ.Σ.
  • Θα καταβληθεί προσπάθεια για διόρθωση της τιμής του μεριδίου, μετά την εξέταση των νέων δεδομένων του δεκαμήνου Ιαν-Οκτ 14.
  • Προωθήθηκε τροπολογία για καθορισμό μερισματοδοτικών βαθμών Ταξχου και Αλχία. Επίσης έχουν προωθηθεί άλλες 9 τροπολογίες, για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
  • Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομικής ενίσχυσης των μερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από την ΕΛ.ΑΣ. 
  • Το ΒΟΕΑ χορηγείται πλέον στην ηλικία των 25 ετών και καταβάλλεται πλέον μετά από 2 μήνες από την υποβολή του αιτήματος. Επίσης, η χορήγησή του προηγείται του Μερίσματος.
  • Υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Μ.Τ.Σ. και ΕΚΟΕΜΣ.
  • Η εξυγίανση του Μ.Τ.Σ. εξελίσσεται κανονικά. Το χρέος των 20 εκατομμυρίων € προς το ΕΛΟΑΣ ήδη αποπληρώθηκε, το χρέος προς το ΕΚΟΕΜΣ μειώθηκε από τα 40 εκατομμύρια € στα 12, ποσό που θα αποπληρωθεί εντός του 2015. Το χρέος των 158 εκατομμυρίων € προς το ΥΠΟΙΚ θα αποπληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2034.
  • Με το Ν. 4146/2013 επιτρέπεται να δίδεται το μέρισμα από τις εισφορές μέχρι και το 2016, ενώ κάθε έτος θα κρατείται ως αποθεματικό το ποσόν των 20 εκατομμυρίων €.
  • Κάθε έτος υποχρεούται το ΜΤΣ να αναφέρει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενώ κάθε απόφαση του Δ.Σ./Μ.Τ.Σ. για αυξομειώσεις απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής αυτής. Επιπλέον, κατόπιν της υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης του Μ.Τ.Σ. με το ΥΠΟΙΚ, καμία πλέον δαπάνη του Μ.Τ.Σ. δεν μπορεί να πραγματοποιείται, αν προηγουμένως δεν έχει προβλεφθεί στον Π/Υ, όπως επίσης απαγορεύονται ρητά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Η μελέτη βιωσιμότητας που προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΘΑ, θα καταδείξει αν και με ποιο τρόπο θα είναι δυνατή η ενοποίηση των 3 Μ.Τ. Στις 24 Οκτ 14 θα ανοιχθούν οι προσφορές του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
  • Το θέμα των οικονομικών ατασθαλιών που προέκυψε μετά την Επιθεώρηση το 2012, ανέλαβε αρχικά το Στρατοδικείο, αλλά μη έχοντας οικονομικές αρμοδιότητες το έστειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία   το ανέθεσε τελικά στην Εισαγγελία Εφετών.  
  • Τέλος, ότι δεν έχει απασχολήσει το Δ.Σ./Μ.Τ.Σ. το θέμα της ενοποιήσεως όλων των Μ.Τ. σε Ενιαίο Μ.Τ. των Ε.Δ. και Σ.Α. 
   
   Διαπιστώθηκε η πλήρης ταύτιση απόψεων Ε.Α.Α.Σ. και Μ.Τ.Σ., σχετικά με τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του Μ.Τ.Σ.
   
  Το Δ.Σ./Ε.Α.Α.Σ. ευχαριστεί θερμά για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση εκ μέρους του Μ.Τ.Σ. και το διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώνει συνεχώς τους αποστράτους συναδέλφους για όλα τα θέματα του Μ.Τ.Σ. που τους αφορούν.
 
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ε.Α.Α.Σ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται