Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα σοβαρό αντικίνητρο για ανυπότακτους

Οι Ε.Δ. χρειάζονται πλέον το στρατεύσιμο προσωπικό
ΣΑΦΗΣ είναι ο προσανατολισμός της νέας στρατολογικής νομοθεσίας. Πέρα από τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, άμεσος στόχος είναι η αποθάρρυνση των φαινομένων ανυποταξίας.

Και τούτο διότι, σε αντίθεση με ό,τι... συνέβαινε πριν από 10 περίπου χρόνια -όταν είχε ψηφισθεί η προηγούμενη νομοθεσία-, σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζονται όλο και περισσότερο στο στρατεύσιμο προσωπικό.

Η οικονομική κρίση και οι συνεχείς περιορισμοί του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ανέστρεψαν τον σχεδιασμό, που ήθελε τη σταδιακή μετατροπή του Στρατού σε ημι-επαγγελματικό, και ενδεχομένως -σε βάθος χρόνου- σε πλήρως επαγγελματικό.

Έτσι, οι προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.Ο Π.) έχουν «παγώσει» και οι οργανικοί πίνακες των μονάδων πρέπει να συμπληρώνονται με κληρωτούς οπλίτες, η θητεία των οποίων μάλιστα έχει περιορισθεί στους εννέα μήνες, στο πλαίσιο του παλαιού σκεπτικού για την επαγγελματικοποίηση.

Αξιοποίησεις
Να σημειωθεί ότι πρακτικά ο κάθε στρατεύσιμος είναι αξιοποιήσιμος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μόνο για επτάμισι από τους εννέα μήνες της Θητείας του, αφού ο υπόλοιπος χρόνος διατίθεται για τη βασική και άλλες εκπαιδεύσεις, καθώς και για προσαρμογή στη στρατιωτική ζωή.

Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά διά της αποθαρρύνσεως της ανυποταξίας.

Εκεί αποσκοπεί η μεταβατική διάταξη του νόμου, που προβλέπει αναδρομική εξαίρεση των ανυπότακτων από τις προηγούμενες προσκλήσεις για κατάταξη και την παραγραφή του αξιοποίνου της ανυποταξίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιασθούν για κατάταξη μέχρι το τέλος του 2015.

Η διάταξη αυτή αφορά ανυπότακτους που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και, ως εκ τούτου, με τα παλαιότερα δεδομένα απαλλάσσονταν οριστικοί από τη στρατιωτική υποχρέωση.

Με το πέρας της ισχύος της διατάξεως αυτής, καταργείται η εκ των υστέρων τακτοποίηση της ανυποταξίας, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρό αντικίνητρο για την παραμονή εκτός στρατεύματος προσώπων τα οποία συνήθως βρίσκονται στο εξωτερικό για σπουδές και έχουν αποφύγει τη στράτευση περιμένοντας να κλείσουν τα 35.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 21/09/2014 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται