Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Καταθέστε όλοι (παλαιοί-νέοι συνταξιούχοι) Ένσταση στον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά

Η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2019


Ι. Αναγκαία η υποβολή Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας για την προσωπική διαφορά

Την 1η Οκτωβρίου 2019 αναρτήθηκε στα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων (μέχρι 12-5-2016).

Ο επανυπολογισμός αυτός έγινε σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζαν οι διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), τα οποία, όμως, λίγο αργότερα, στις 4-10-2019, κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τις υπ’ αριθ. 1889-1891/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ με την από 15-10-2019 ανακοίνωσή της θεώρησε άκυρα ΟΛΑ τα ανηρτημένα εκκαθαριστικά άκυρα και λανθασμένο το ποσό τής προσωπικής διαφοράς, είτε είναι αρνητικό, είτε είναι θετικό.

Με την ίδια ανακοίνωσή μας είχαμε μάλιστα καλέσει το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να ακυρώσει αυτά τα ενημερωτικά σημειώματα-εκκαθαριστικά και, αφού επανυπολογίσει όλες τις συντάξεις με ορθό τρόπο, να αποστείλει στους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους νέα εκκαθαριστικά, υπολογισμένα με τα ορθά ποσοστά αναπλήρωσης, σε συμμόρφωση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

Μάλιστα η ΕΝΥΠΕΚΚ επεξεργάστηκε και ειδικό Έντυπο Αίτησης σε βελτιωμένη μορφή και με την από 23-10-2019 ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα πλήρες κείμενο «Αίτησης για τη Χορήγηση Νέας Συνταξιοδοτικής Απόφασης (τροποποιητική)» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αντί του απλού ενημερωτικού σημειώματος και μάλιστα λανθασμένου που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Συνεπώς οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους που είδαν μειώσεις στη μηνιαία σύνταξή τους ή μικρότερη αύξηση απ’ αυτήν που ανέμεναν, δύνανται μέσω της διαδικτυακής πύλης του «ΕΦΚΑ» (https://www.efka.gov.gr/enstasi-aitisi_therapeias.php) να υποβάλλουν Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών.

Η προθεσμία ξεκινά από την επομένη της αναρτήσεως, δηλαδή από τις 2 Οκτωβρίου 2019 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2019.

ΙΙ. Συνέπειες από τη ΜΗ υποβολή Ένστασης-Αίτησης Θεραπείας μέχρι 30-11-2019

Οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΜΗ άσκηση τού ως άνω δικαιώματός τους (δηλαδή αν δεν υποβληθεί Ένσταση-Αίτηση Θεραπείας στον ΕΦΚΑ) έως 30-11-2019, εγκυμονεί τους εξής κινδύνους:................. Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται