Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΗΣ Αντιστράτηγος ε.α. - Πρόεδρος ΕΑΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Τους τελευταίους μήνες ήλθα σε επαφή είτε δια ζώσης είτε με τα ηλεκτρονικά μέσα επαφής με εκατοντάδες συναδέλφους άκουσα και διάβασα πολλά και διάφορα, σκέψεις, απόψεις, ιδέες, αμφισβητήσεις και προτάσεις.

Αντιλήφθηκα ότι πολλοί είχαν βασικές απορίες για την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) και άλλοι άγνοια πολλών λεπτομερειών γι’ αυτήν. Ορισμένοι αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα ύπαρξης και άλλοι το νομικό καθεστώς δημιουργίας της.

Όλα αυτά τα κατέταξα στα παρακάτω ερωτήματα που βασανίζουν, πιθανόν, πολλούς συναδέλφους και στα οποία δίδονται συνήθως αυθαίρετες απαντήσεις και θα προσπαθήσω να δώσω τις απαντήσεις μου που προέρχονται είτε από προβλέψεις κειμένων είτε από προσωπικές σκέψεις:

• Τί είναι η Ένωση;
• Γιατί υπάρχει;
• Ποιοί και πόσοι ανήκουν σ’ αυτήν;
• Ποιό το έργο της διαχρονικά;
• Σήμερα έχει λόγο υπάρξεως; Τί μπορεί και τι πρέπει να πράξει στο μέλλον;
• Υπόψη ότι παρουσιάζω το παρόν νομικό πλαίσιο και σκέψεις επί αυτού.

2. Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση είναι δύναμη και για να μπορείς να σκεφθείς, να προβληματισθείς προς τη σωστή κατεύθυνση, να οραματισθείς, να σχεδιάσεις και να προτείνεις πρέπει πρωτίστως να γνωρίζεις, ανέτρεξα στα θεσμικά κείμενα, προβληματίστηκα, σκέφθηκα επί όλων αυτών και παρουσιάζω τις απαντήσεις που έδωσα στον εαυτό μου, καθόσον θεωρώ ότι ως Πρόεδρος της Ενώσεως έχω υποχρέωση να παρουσιάζω σε όλους τις σκέψεις μου και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλω στην ενημέρωση, την απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων και τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ συναδέλφων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Α.Α.Σ.

3. Η Ε.Α.Α.Σ. προέρχεται από την “Ένωσιν Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών” (Ε.Α.Α.Α.), που ιδρύθηκε το 1938, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ενσωμάτωσε προϋπάρχοντα Σωματεία Αξιωματικών και στην οποίαν ανήκαν “υποχρεωτικώς άπαντες οι εν αποστρατεία αξιωματικοί και ανθυπασπιστές οι λαμβάνοντες μέρισμα εκ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ)” και “προαιρετικώς και επί τη αιτήσει των οι μη λαμβάνοντες μέρισμα εκ των οικείων Μετοχικών Ταμείων εν αποστρατεία συνταξιούχοι αξιωματικοί, ανθυπασπισταί, αρχικελευσταί και αρχισμηνίαι του Στρατού, Χωροφυλακής, Β. Ναυτικού και Β. Αεροπορίας και οι εν αποστρατεία αξιωματικοί, αρχικελευσταί και αρχισμηνίαι, του Β. Ναυτικού και της Β. Αεροπορίας οι λαμβάνοντες μέρισμα εκ του Μετοχικού Ταμείου του Β. Ναυτικού”.

4. Το 1972 καταργείται η “Ένωσις Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών” και ιδρύεται η Ε.Α.Α.Σ., μαζί με τις αντίστοιχες Ενώσεις των άλλων δύο Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι επίσης ΝΠΔΔ, “υπαγόμενο υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης (Υ.Εθ.Α.), ασκουμένη δια του Αρχηγείου Στρατού”.

Διέπεται κυρίως από το Ν.Δ. 1171/72 (ΦΕΚ Α’ 82/2-6-1972), “Περί Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων”, ιδρυτικός νόμος, και τις επελθούσες τροποποιήσεις του και το Π.Δ. 434/81 (ΦΕΚ Α’ 118/8-5/1981), “Περί κυρώσεως Κανονισμού Οργανώσεως και Λειτουργίας Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού”.

5. Έδρα της Ενώσεως είναι η Αθήνα.............. Διαβάστε περισσότερα